Aperos Leningen & Verzekeringen

Welke verzekeringen heb je nodig voor een vakantiewoning in de Belgische Ardennen?

juni 21st, 2014

verzekering vakantiewoningHet onderzoek voor dit artikel werd gedaan omdat ik een verzekering nodig had voor mijn chalet nabij Barvaux in het hartje van de Belgische Ardennen.Een vakantiewoning is in de eerste plaats natuurlijk een woning. Een brandverzekering is dan ook ten zeerste aan te raden. De benaming ‘brandverzekering’ is tegenwoordig meer een verzamelterm voor een aantal verzekeringen. Met een brandverzekering is je (vakantie)woning meteen ook gedekt tegen schade die veroorzaakt wordt door explosies en implosies, storm en hagel, sneeuw en ijs, blikseminslag, kortsluiting en andere oorzaken. Ook natuurrampen zoals overstromingen, aardbevingen en sneeuwlawines maken deel uit van de basisdekkingen van een brandverzekering (wettelijk verplicht sedert 2008). Verzekeraars gebruiken daarom steeds vaker de ruimere term ‘woningverzekering’

Bosrijke omgeving

Hoewel de wet voor een groot deel bepaalt wat een brandverzekering moet dekken, zijn er aardig wat punten waarop verzekeraars een verschillende bescherming bieden, voornamelijk op het gebied van dekkingslimieten en specifieke uitzonderingen. Aangezien de Ardennen een bosrijk gebied is kun je enkele basisdekkingen in de brandverzekering expliciet laten uitlichten in de polis. Het gaat hierbij om:

– Schade aan de woning veroorzaakt door een omgevallen boom.
– Schade aan de woning aangebracht door een dier.
– Schade aan de woning veroorzaakt door een auto na botsing met een dier.
– Schade aan de woning vanwege rook, roet en het gebruik van stookolie.

Inbraak

Doordat de vakantiewoning waarschijnlijk vaak voor langere perioden onbewoond zal zijn kun je bovenop de basisdekkingen een aanvullende dekking laten opnemen tegen inbraak. Wanneer je voor deze dekking kiest, is schade aan de woning en inboedel door een (poging tot) inbraak gedekt, en krijg je een vergoeding voor de spullen die gestolen zijn. Vandalisme valt doorgaans ook onder deze dekking, maar wordt in sommige gevallen ook apart aangeboden door de verzekeraar. De premie voor een dekking tegen inbraak ligt bij vakantiewoningen hoger dan bij woningen die gedurende het gehele jaar bewoond zijn. Wanneer het om een dure woning of inboedel gaat, kan een brandverzekeraar ook eisen dat je een alarmsysteem laat installeren en aanzet wanneer je de woning verlaat vooraleer hij een dekking tegen inbraak wil verlenen.

Gasten

Brand, of een andere ramp, kan naast materiële schade aan de woning ook lichamelijke schade bij personen veroorzaken. Bij een brandverzekering zijn jij en je gezin standaard verzekerd tegen lichamelijke schade. Indien je verwacht dat ook anderen (vrienden, kennissen) in de vakantiewoning zullen overnachten zul je dat in de polis moeten laten opnemen, zodat ook zij bij een calamiteit gedekt zijn.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*