Aperos Leningen & Verzekeringen

Online autoverzekering of verzekeringsmakelaar

januari 27th, 2015

verzekeringsmakelaar nuIn eerste instantie zal je een beroep moeten doen bij een verzekeringsmaatschappij als je iets te verzekeren hebt zodat je gedekt bent tegen risico’s. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de brandverzekering, de levensverzekering of gewoon de autoverzekering. Los van de verzekeringsmaatschappijen zijn er ook nog andere instanties en individuen waar je terecht kan voor het afsluiten van een verzekering. De Autoriteit voor Financiele Diensten en Markten (FSMA) regelt hiertoe wie zoal bevoegd zijn tot het bieden van verzekeringsdiensten.

In de praktijk worden er vier aanbieders van verzekeringen onderscheiden:

  1. De makelaar is de meest voorkomende vorm in België. Makelaars zijn zelfstandige, onafhankelijke tussenpersonen. Zij geven raad aan de consument en brengen hem in contact met de verzekeringsmaatschappij.
  2. Het bankagentschap. De meeste banken bieden ook verzekeringen aan. Het zijn de plaatselijke bankagentschappen die raad geven aan de klanten, en het contract afsluiten met de verzekeraar van de bank.
  3. Rechtstreeks bij de verzekeringsmaatschappij of een filiaal. De verzekering kan hierbij worden afgesloten via het internet, een callcenter of via de post.
  4. Via verzekeringsagenten: dit zijn tussenpersonen die enkel en alleen verbonden zijn aan één enkele verzekeraar. Ze vertegenwoordigen alleen die verzekeringsmaatschappij en adviseren de klanten over de producten van die verzekeraar.

Ten aanzien van de autoverzekering wordt deze bij wet verplicht gesteld. Elke voertuig moet minimaal verzekerd zijn voor de Burgerlijke Aansprakelijkheid. Daarnaast kan men ertoe besluiten of men ervoor kiest om haar auto te verzekeren conform de verzekering mini-omnium of de omnium verzekering. Alvorens een verzekering af te sluiten wil je natuurlijk weten wie jou de beste verzekering te bieden heeft. Hierbij heb je 2 opties: zelf op zoek gaan naar de nodige informatie, hetgeen jou binnen de kortste keren doet belanden bij de online autoverzekering, of binnen stappen bij een verzekeringsmaatschappij, agentschap of makelaar.

Online informatie vergaren is vrij eenvoudig. Zo kom je al gauw tot een vergelijking van de tarieven die worden aangeboden door de verschillende verzekeraars. Voorts ben je bij de online verzekering niet gebonden aan tijd en plaats. Zo kan je op je eigen tijd vanachter je PC even tussendoor op het werk binnen zeer korte tijd je auto verzekeren. Echter is er geen duidelijkheid te verkrijgen omtrent de polisvoorwaarden. Doordat het persoonlijk contact achterwege wordt gelaten is het moeilijk om uit de juridische vakjargon te geraken en is er niemand die jou erop kan attenderen op de kleine lettertjes. Uiteindelijk zal het groot aanbod aan autoverzekeringen jou veel tijd en moeite gaan kosten.

De verzekeringsmakelaar treedt op als tussenpersoon tussen de verzekeringsmaatschappij en de klant. Hij werkt geheel onafhankelijk en gaat, daar waar u de tijd niet voor heeft, voor u op zoek naar de geschikte verzekering voor u. De makelaar werkt wel samen met meer dan 1 verzekeringsmaatschappij. Hiervoor ontvangt hij als loon een bepaalde commissie. Een verzekering afsluiten via de makelaar is persoonlijk en schept een vertrouwensrelatie. Dit is gelegen aan het feit dat hij je de nodige uitleg geeft met betrekking tot de in polisvoorwaarden opgenomen juridische vakjargon, hij de nodige bijstand verleent inzake het indienen van claims of het zoeken naar een verzekering op maat aangepast aan jou budget. Daartegenover staat dat de makelaar een bepaalde commissie zal vragen voor zijn diensten en mede als gevolg hiervan kan het voorkomen dat hij mogelijk niet de beste optie aan jou zal presenteren.

Vermeldenswaard is dat de polisvoorwaarden bij de basisverzekering zoals de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering inhoudelijk niet veel zal verschillen bij de verschillende verzekeraars. Het zal bij de keuze van een verzekering dus voldoende zijn als je slechts de verschillende tarieven met elkaar vergelijkt. Besluit u echter een mini-omnium of omnium verzekering af te sluiten voor uw auto is het raadzamer om contact op te nemen met de makelaar omdat hij zijn vak kent en je dus wegwijs kan maken in de verschillende mogelijkheden bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*